Direktlänk till inlägg 26 juni 2007

Hellsinki

Av Jimmy Forsberg - 26 juni 2007 22:46

Förlåt Lasse Anrell.

Förlåt för att jag lånar din felstavning av den finska hufvudstaden.

Men nu behöver jag den faktiskt.

Media är en smutsig marknad. En plats så nerkladdad av kommersiella intressen och PR-konsulter och reklam och skvaller och värdelöst vetande att jag ibland skäms över att vara mediakonsument.


Men så här ser verkligheten ut. Anständighet och god journalistik gör sig icke besvär när man kan sälja reklam i snygg förpackning. Förklätt till reportage eller exklusiv intervju kan man sälja vilken skit som helst.


Stockholms City - en tidning jag inte gärna läser, än mindre skryter om att jag har läst - har i måndagens upplaga ett resereportage från Finland. Artikeln andas reklam rakt igenom då det inte finns en kritisk stavelse om staden.


"Ultramodernt i tidlösa Helsingfors"

Redan i rubriken får jag mina första kvälvningar. Det finns ingenting som är vare sig modernt eller tidlöst i Helsingfors. Jag har varit där, och när jag gick på den kullerstensbelagda vägen i rak motvind med kall luft från sibirien, så fanns inget där som andades modernt.


Smörjan fortsätter redan i ingressen

"...Bakom Helsingfors trädörrar kan helt oväntade saker gömma sig. Staden är dessutom förföriskt vacker och lockar en besökare att stanna länge."


Längs paradgatan i staden, Mannerheimin tie, och runt centralstationen finns en del spännande arkitektur och trevliga stråk. En bit bort finns också en helt ny gigantisk shoppingcenter som definitivt hör 2000-talet till och den gamla hamnen är intressant i några minuter.

Men. Helsingfors är inte en stad man stannar i. Ta dig en bit utanför stadskärnan och du är halvvägs till Leningrad. Och bortsett från två månader mitt i sommaren är där så kallt att avståndet mellan Novosibirsk och Helsingfors är en rask promenad.


Och visst blir vi resesugna, framför allt vill vi till just Helsingfors av alla städer när vi läser den exklusiva reseskildringen av den spännande och exklusiva staden.


"Stadsborna äter picknick på klipporna med utsikt över horisonten. Längre in i stan dricker man bryggkaffe på kafeér som inte förändrats sedan glömda tider, eller så sitter man på en bänk och tittar på folk."


Fattar ni vad bra! De sitter på kafe! Och vad dricker de sa du? Bryggkaffe!! Wow, vart bokar jag biljetterna?


- Älskling, vi åker till Finland! Där kan vi sitta på en bänk och titta på folk, det låter spännande och exotiskt. Hör här:


"Helsingfors är en tidlös stad. Kanske beror det på den unika kombinationen av ultramodern design och elektronik och en samtidig känsla av tillbakaförflyttning till 1950-talet..."


Unik, modernt och helsingfors i samma stycke.

jag blir så matt och trött och känner mig så maktlös.

Tro inte på allt som står i tidningen. Det mesta är ändå ljug, båg och ont förtal.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jimmy Forsberg - 15 mars 2010 00:22

Det är smått otroligt att någonting så uppenbart talanglöst kan engagera så många människor. Och just den här helgen har Sverige verkligen slagit knut på sig själv i försöken att hetsa upp sig över ingenting.   Melodifestivalen lyckas på ett hög...

Av Jimmy Forsberg - 18 november 2009 01:39

Hur lång frånvaro behöver man ha för att kunna göra en comeback? I tider när status ska uppdateras flera gånger om dagen kan en ledig långhelg klassas som en regelrätt timeout.   Jag får en stor lust att börja raljera kring begreppet. Dels efte...

Av Jimmy Forsberg - 20 augusti 2008 01:32

SL slår på stora trumman och visar stolt upp höstens "nyheter". Största nyheten är nattrafik på tunnelbanan. Det har Stockholm försökt med förut, och det finns goda skäl varför den togs bort. * * * Äntligen börjar fler och fler medier ifrågasätta det...

Av Jimmy Forsberg - 1 juli 2008 23:08

Idag gick bussförarna på Swebus och Busslink i Stockholm ut i strejk. Och det står redan nu klart att bussförarna kommer förlora striden i avtalsrörelsen. - Vi vill inte gå ut i strejk, säger Kommunals avtalsansvarige. - Strejken är upprörande, säger...

Av Jimmy Forsberg - 2 juni 2008 22:15

Minns du allsvenskan 2001? Hammarby meddelade mitt under säsongen att tränaren Sören Cratz inte skulle få fortsatt förtroende efter säsongens slut. Den säsongen vann Bajen sitt första och hittils enda SM-guld i fotboll.   Säsongen 06/07 hånades Real...

Presentation

Omröstning

Pedagogen vill veta vad du tycker!
 Bra blogg, men det vore bra om den uppdaterades oftare.
 Nä men vadå, en schysst blogg, liksom.
 Sjukt bra, asså! Mera!
 Skitdålig. Lägg ner och ägna tiden åt nåt du kan istället.
 Alltså vadå? Jag förstår inte. Vad menar du? Alltså jag vet inte. Eeh...
 För opersonlig.
 För ointressant
 För opersonlig och ointressant
 Den spretar för mycket. Försök nischa bloggen!
 Jag skiiter i!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<<
Juni 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards