Alla inlägg den 18 september 2007

Av Jimmy Forsberg - 18 september 2007 00:39

Det finns en charm i debattforum där "folket" får sin röst hörd.

Speciellt om debattämnet för dagen är fildelning.


Aftonbladet har åter väckt liv i fildelningsdebatten genom en artikel där Chi An Gramfors skriver under rubriken "stöld är stöld - även på internet".

Ta dig gärna tid och läs forumsinläggen i ämnet. Det är en stor blandning av seriösa inlägg och klockren sandlåde-logik.


Jag tänkte göra ett försök och komma med ett seriöst inlägg i debatten.

För visst, vi kan alla känna sympati med artisterna. Klart de ska ha pröjs. Det finns nog ingen "nätpirat" som missunnar artisterna pengar.

Problemet med fildelning är - som jag ser det - komplext ur tre synvinklar.


Tillgången, moralen och juridiskt.


Tillgången på gratis musik är så stor att det inte är motiverat att betala 229 spänn för en fullängds CD. Speciellt när ingen längre använder CD-spelare. Oerhört gammaldags och tekniskt begränsat.

Och när en enkel mp3-fil har noll kronor i kopieringskostnad och praktiskt taget inga tenkniska begränsningar, så är det inte motiverat att betala ens fem spänn för en låt. Och framför allt inte nio eller tolv spänn, som Itunes säljer för.


Det moraliska dilemmat är bekant sedan tidigare. Alla vill gärna göra rätt för sig och betala för sig, men få har råd att göra det. Så när enkla gratisalternativ dyker upp så väger den moraliska sidan lätt.


Och det moraliska ställningstagandet för att ladda ner gratis får stöd i lagen. Det finns i praktiken ingen risk att få mer än dagsböter för "olovlig fildelning", vilket också speglar den syn på nedladdning som finns i samhället i stort.


Att göra fildelning straffbart vore att kasta två miljoner svenskar i fängelset.

Det finns en utredning ute nu som ska ta reda på om man kan använda sig av bredbandsleverantörerna för att stävja fildelning. Om det vore så, att bredbandsbolagen skulle börja jaga fildelare, så skulle många hederliga svenska medborgare få skaka galler. Och att likställa fildelning med ekobrottslingar, tjuvar och våldsmän vore helt enkelt inte schysst.


Med tanke på tillgång/efterfrågan så kan vi konstatera att tillgången är långt långt större än efterfrågan (som styr priset). det mesta tyder på att det finns ett gigantsikt systemfel, där lagstadgarna inte hunnit med i teknikens utveckling. Och det här är ett globalt problem.


Så vad händer nu?

Jag tror inte att fildelarna kommer kallas för brottslingar. Dagens fildelar kommer tvärtom bli ihågkomna som pionjärer, för att de fick till en reform för en hel branch. På samma sätt som fackrörelsen för hundra år sedan fick till bättre förhållanden på arbetsmarknaden. Musikindustrin kommer blomstra, artisterna kommer även i framtiden vara rockstjärnor och tonårsidoler. Men framför allt tror jag att vi kommer ha nya, rättvisa regler för upphovsrätten som skyddar artisten och upphovsrättsmannen samtidigt som skivbolagen får hitta på nya sätt att tjäna pengar.


Kan jag vara mer tydlig utan att skrika det rakt ut?

Presentation

Omröstning

Pedagogen vill veta vad du tycker!
 Bra blogg, men det vore bra om den uppdaterades oftare.
 Nä men vadå, en schysst blogg, liksom.
 Sjukt bra, asså! Mera!
 Skitdålig. Lägg ner och ägna tiden åt nåt du kan istället.
 Alltså vadå? Jag förstår inte. Vad menar du? Alltså jag vet inte. Eeh...
 För opersonlig.
 För ointressant
 För opersonlig och ointressant
 Den spretar för mycket. Försök nischa bloggen!
 Jag skiiter i!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7 8 9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards